Съдържание  |     СПОНСОРИ     

Амнести ИнтернешънълАмнести Интернешънъл ( на английски: „Amnesty International“ позната също и като „ai“ или само „amnesty“ ) е международна неправителствена и независима организация за защита на човешките права със седалище в Лондон, Великобритания. Тя се основава на всеобщата декларация за правата на човека, има над 2,2 милиона членове и поддръжници в повече от 150 страни и секции в 58 държави. Организацията издава годишни доклади, в които критикува нарушенията на човешките права. В момента (2007) се ръководи от генералната секретарка на Амнести Ирен Хан (Бангладеш). Амнести Интернешънъл е носител на Нобелова награда за мир за 1977 г.

Създаване на организацията
Организацията е основана през юли 1961 от британския юрист Питър Бененсън. Повода е прочетена от него статия разказваща за съдбата на двама португалски студенти, прекарали 7 години в затвора, само защото вдигнали наздравица за „свободата“ (Употребата на думата „свобода“ в Португалия по време на управлението на Антонио ди Оливейра Салазар е забранена). На 28 май 1961 Питър Бененсън публикува във британския вестник Обзървър статия със заглавие „Забравените затворници“, в статията се призовава да се освободят затворниците на съвестта. Бененсън предлага хората да залеят правителствата с писма, в които да искат свобода за политическите затворници. Статията е преиздадена в много европейски вестници и намира широк обществен интерес. Последвалата я акция „Апел за амнистия, 1961“ се смята за начало на Амнести Интернешънъл.
Първи Президент и съосновател на „Амнести Интернешънъл“ е ирландския нобелов лауреат Шон Макбрайд. Между многобройните бивши подзащитници на организацията са президентите на Южна Африка, Нигерия, Южна Корея и Чехия - Нелсън Мандела, Олусегун Обасанджо, Ким Те Чжун и Вацлав Хавел.
Лого на организацията е увита с бодлива тел свещ и надпис „работещ в защита на човешките права по света“ (working to protect human right worldwide).
източник: http://bg.wikipedia.org

Първия Български Бутон за споделяне

 • Астрология

 • → Седмичен хороскоп
  » От VangaKazva » От Filibe.com » От Mistichno.com » От Portal.bg
  → Месечен хороскоп
  » VangaKazva » Бизнес хороскоп » Astro хороскоп » Kazanlak.com
  » Московска     
  → Годишен хороскоп
  » VangaKazva » i-Маргарита    

  начало  21.12.2012
  Мода
  Зодиак
  MagicSpace
  Sicrets
  Хороскопи
  Астрология
  Мистично
  Ритуали
  Сънища
  Любов
  Гадания


  Любовни
  късметчета

  Каква е вашата любовна изненада

  Любовно предсказание за деня

  Смешни снимки от България
  Анджелина Джоли
  Дънкова чанта
  Home(Дом)филм
  Татуировки

  Последователи

  Автомобили нов внос на Лизинг